Connecties

Als we één ding zeker weten met alle kennis die ons aangeleerd is en aangeleerd wordt, is dat alles in ons lichaam met elkaar verbonden is. Dat betekent ook dat het ontstaan van klachten en ziektes letterlijk uit elke hoek zou kunnen komen. Waarschijnlijk vanuit meer hoeken dan je zou verwachten.

De rol van ons DNA staat hierin centraal. Een DNA-streng bestaat uit onze eigen unieke genen. Om het niet te ingewikkeld te maken: we kunnen geboren worden met ‘’goede genen’’ en ‘’slechte genen’’. Dit krijgen we mee van onze voorouders. MAAR, als we geboren worden met goede genen, betekent het niet automatisch dat we onsterfelijk zijn of zeker weten dat we gezond oud worden. Hetzelfde geldt voor het feit dat als we slechte genen hebben; het is absoluut niet zeker dat we ongezond of ziek worden.

Om het eenvoudig te houden leg ik dit uit aan de hand van deze metafoor: een slecht GEN ligt als het ware te slapen en hoeft dus nog niks verkeerds te doen. Pas als de omgevingsfactoren van deze slechte genen ongunstig worden, kunnen deze slapende genen ontwaken en kunnen we ziek worden. Met een simpel voorbeeld, in de vorm van meerdere stappen die als dominostenen op elkaar in werken, wordt deze metafoor en de connecties in ons lichaam duidelijk.

Na het lezen van deze 10 stappen krijg je inzicht in de verschillende connecties:

  • Beweging heeft enorm veel invloed op de functie van ons brein, op onze spiermassa en hoe we met voeding omgaan.
  • Voeding heeft invloed op onze darmen, herstel, energie en slaap.
  • De darmen hebben invloed op ons brein, gemoedstoestand en immuunsysteem.
  • Het immuunsysteem heeft ook invloed op ons brein, energie en herstel.
  • De functie van ons brein en gemoedstoestand bepaalt hoe we met stress omgaan, onze prestaties, (voedings)keuzes en slaap.
  • Als we minder goed slapen, gaan we minder goed om met stress, voeding en herstellen we slechter.
  • De hoeveelheid stress kan bepalen hoe goed we slapen, hoeveel spanning of pijn het lichaam ervaart, hoe goed onze spijsvertering werkt en hoe ons immuunsysteem functioneert.
  • Als we meer (pijn)klachten ervaren en een minder goed werkend immuunsysteem hebben, bewegen we minder, zijn we vaker ziek en ervaren we nog meer stress omdat we steeds minder kunnen doen wat we echt willen doen.
  • Door meer stress maken we sneller verkeerde keuzes in voeding en beweging.
  • Door slechte voeding beïnvloeden we weer onze darmen, immuunsysteem, brein en (pijn)klachten.

Dit kan je zien als de vicieuze cirkel die het voor ons DNA ontzettend moeilijk OF juist makkelijk kan maken. Deze punten kunnen opzichzelfstaand al voor verkeerd ‘’DNA gedrag’’ zorgen, laat staan als alle punten tegen je werken….

‘’Genetics load the gun, environment pulls the trigger’’

Scott Kahan