De darmen geven een hele goede indicatie van de algehele gezondheid. We zien de darmen als de laatste grens tussen het voedsel dat van buitenaf komt en de stoffen die door de darmwand naar binnen worden gelaten. Via de darmwand worden namelijk veel vitamines en mineralen opgenomen. Veel problemen als buikpijn, constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel worden veroorzaakt door complicaties in de darmen.

Wanneer deze klachten chronisch worden, kunnen er nog veel meer klachten ontstaan, denk aan het prikkelbare darmsyndroom, de ziekte van Crohn, hoofdpijn, vermoeidheid, infecties, overgewicht en pijnklachten aan onze spieren en gewrichten.

Een gezonde spijsvertering is nodig voor een goed werkend immuunsysteem om zo ontstekingen en infecties de baas te kunnen blijven. Bij klachten van de darmen zou altijd een reiniging op de eerste plaats moeten staan. Hiermee bedoelen we dat de bacteriën en andere indringers eerst opgeruimd moeten worden om vervolgens het darmmilieu weer te ondersteunen met opbouwende stoffen.