Spijsverteringsproblemen zijn in Nederland geen vreemd verhaal. Het is namelijk bekend dat 25% van de Nederlanders maag-, darm- of leverklachten heeft.

Je kunt de maag zien als de eerstelijns verdediging van ons lichaam. Alles wat van buiten naar binnen komt, gaat als eerste – via de mond – in de maag. Omdat elk voedingsmiddel een potentieel ‘gevaar’ is voor ons lichaam vanwege de bacteriën die erin zitten, is het ongelooflijk belangrijk dat onze maag goed werkt. De zuurgraad van de maag ligt tussen de 1,35 en 3,5 (pH-waarde). Dit is ontzettend zuur, omdat er grote stukken voedsel verteerd moeten worden en natuurlijk bacteriën onschadelijk gemaakt moeten worden om de indringers weg te houden. De kwaliteit van ons maagzuur is dus zeer belangrijk. Zonder goede werking kunnen eiwitten, koolhydraten en vetten niet goed verteerd worden en kunnen onverteerde stukken voedsel alsmede levende bacteriën in onze darmen terecht komen met alle gevolgen van dien (zie darmklachten). Vanuit de osteopathie weten we dat maagklachten pijn kunnen veroorzaken aan de linkerschouder en de rugzijde van ons lichaam.

De belangrijkste oorzaken van maagklachten zijn chronische stress, slechte voeding en te weinig beweging. Wanneer we stress hebben, werkt ons spijsverteringsstelsel minder en wordt er een negatieve cascade in gang gezet.

Door stressreductie en het juiste voedings- en suppletiepatroon kunnen klachten aan de maag worden behandeld en voorkomen.