Overgewicht is niet alleen in Nederland een probleem maar wereldwijd. In Nederland hebben hedendaags 4 op de 10 mensen matig tot ernstig overgewicht! De belangrijkste oorzaak van overgewicht zal niet overkomen als een verrassing: voeding. De eetgewoontes van de Nederlanders zijn ronduit slecht te noemen. Met een groente- en fruitconsumptie die zo laag is, kunnen we niet verwachten dat we een gezond en goed functionerend lichaam hebben. Waar het in de meeste gevallen misgaat, is dat we kiezen voor een snelle hap in ons haastige leven. Overal zwermt het van het aanbod van snel en slecht voedsel, denk aan; McDonalds, KFC, FEBO, Burger King en ontelbaar andere fastfoodketens.

Chronische stress speelt ook hier weer een belangrijke rol: hierdoor kiezen we sneller voor iets makkelijks, iets wat bij wijze van spreken ‘on the go’ op te eten is.

Het brein is gek op snelle happen met veel calorieën, want dan heeft het snel veel voorraad voor de tijden van schaarste. Alleen de tijden van schaarste komen niet meer. We kunnen de hele dag eten als we willen, overal is het te krijgen, het een nog smakelijker dan het andere. Het vervelende van al die slechte voedingsmiddelen is dat we, naast een ongezond lichaam, een verstoorde honger- en verzadigingsbeleving krijgen, waardoor we sneller weer grijpen naar iets calorierijks.

Zo komen we in een vicieuze cirkel terecht waarin we stap voor stap al meer aankomen in gewicht.

Met leefstijlinterventies en voedingsaanpassingen alleen kunnen we deze cascade doorbreken en weer een gezond gewicht bereiken.