Er zijn miljoenen mensen met nek- en rugklachten in Nederland. Beide klachten behoren tot de meest voorkomende klachten bij mensen. De oorzaken zijn zeer divers als we het bekijken vanuit lifestyle. Denk hierbij aan een verkeerde houding, obesitas, te zwaar tillen, te lang zitten, roken, lichamelijke fitheid en chronische stress.

We noemen deze twee klachten samen, omdat de oorzaken van de twee in het grootste gedeelte van de gevallen verband hebben met elkaar.

Vanuit de anatomie zien we nek- en rugklachten vaak ontstaan vanuit zwakke heup- en rug structuren. Maar daarmee dekken we zeker niet alles af; ook rondom de nek, de enkels, voeten en schouders spelen patronen een rol in het ontstaan van compensaties die deze structuren negatief beïnvloeden. De nek en rug raken overbelast vanwege gebrek aan balans, stabiliteit en kracht. Na overbelasting volgt vaak een reactie van stijfheid, verminderde beweeglijkheid en pijn. Dit is een logische keuze van het lichaam omdat de wervelkolom te allen tijde beschermd moet worden vanwege zijn belangrijke functie op het lichaam!

Ook kan er letsel opgetreden zijn door middel van een whiplash, artrose, spit of een hernia. Dit houdt in dat er op wervelniveau beschadigingen zijn die pijnklachten en zenuwpijnen ontwikkelen.

Qua behandeling zal er op alle vlakken gefocust moeten worden op juiste voeding, gezond gewicht, meer (specifieke) beweging, stress/spanningsreductie en de juiste manuele behandeling, om zo alle compensaties uit de weg te ruimen.