Wat is het, wat doet het en waar zit het in?

IJzer is een mineraal dat bij de groep spoorelementen behoort, omdat we er maar kleine hoeveelheden van nodig hebben. Het is een essentieel onderdeel van onze rode bloedcellen en het transporteert ons belangrijkste levensstof naar alle lichaamsdelen, namelijk zuurstof. Ook is ijzer een belangrijk onderdeel van onze energiecyclus en immuunsysteem. We krijgen ijzer binnen uit voeding in twee soorten: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer vinden we in dierlijke producten en non-heemijzer in plantaardige producten. In theorie is ijzer uit dierlijk voedsel makkelijker op te nemen dan planten omdat de dieren het omzettingsproces al gedaan hebben. Voor de opname van plantaardig ijzer hebben we genoeg vitamine C nodig. Deze zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Wat doet IJzer precies?

 • Schildklier functie;
 • Energiehuishouding;
 • Zuurstoftransport;
 • Goede groei en ontwikkeling.

IJzer vind je in peulvruchten, vlees, volkoren producten, fruit, noten, tarwezemelen, pitten, havermout, en groenten.

Minimale Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Volwassen mannen    9-11 mg per dag
Volwassen vrouwen   15-16 mg per dag
Zwangere vrouwen    15-20 mg per dag

De bovenstaande doseringen zijn de aanbevolen doseringen van de gezondheidsraad. Therapeutisch gezien kan ijzer ingezet worden tot wel  25-125mg per dag bij sommige ziektebeelden en speciale omstandigheden. Enkele van deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld bij bloedarmoede door ijzergebrek, vermoeidheid bij menopauze of tijdens de zwangerschap.

Wat gebeurt er met mij als ik een IJzer tekort heb?

Symptomen van ijzer tekort zijn:

 • Bleekheid van de huid;
 • Vermoeidheid;
 • Duizeligheid;
 • Verminderde concentratie vermogen;
 • Rusteloze benen.

Wanneer heb ik teveel aan IJzer?

IJzer is in hoge doseringen een toxische stof en met grote voorzichtigheid moet worden gesupplementeerd. De wettelijk vastgestelde bovengrens voor inname is voor kinderen tot 14 jaar 40 mg en voor mensen boven de 14 jaar 45 mg per dag.
Het is verstandig bij een multivitamine altijd naar het ijzergehaltes te kijken. Deze moet niet boven de 100% uitkomen.

Wat is een goede vorm IJzer?

IJzer is te koop in vele soorten en varianten. Welke is nu de juiste? Dat hangt af van de mate van opneembaarheid door het menselijk lichaam. Wij hebben er 3 op een rij gezet, gerangschikt op basis van opneembaarheid (van hoog naar laag):

 1. ijzer bisglycinaat
 2. ijzer fumaraat
 3. ijzersulfaat