Wat is het, wat doet het en waar zit het in?

Selenium is een mineraal dat valt onder categorie spoorelementen omdat het lichaam er maar heel weinig van nodig heeft. Het speelt een zeer belangrijke rol in het menselijk functioneren en welbevinden. Selenium is een essentieel onderdeel van de stof glutathion, een meester onder de antioxidanten. Glutathion is te vinden in al onze lichaamscellen vanwege zijn beschermende rol als antioxidant. Ook is glutathion betrokken bij de processen van ontgiften in de lever. Zonder voldoende inname van selenium kan er niet voldoende glutathion gemaakt worden, met alle gevolgen van dien. Selenium kan zware metalen uit voeding minder giftig maken en onze cellen beschermen. Ook speelt selenium een rol in de functie van de schildklier en de vorming van schildklierhormonen. Selenium vind je in (para)noten, vis, schaal- en schelpdieren, groenten, lever, zemelen en knoflook.

Wat doet Selenium precies?

  • Schildklierfunctie;
  • Immuunsysteem;
  • Energiemetabolisme;
  • Bloeddruk;
  • Lever ontgiften;
  • Antioxidantsysteem.

Minimale Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Baby’s van 6-11 maanden 15 mcg per dag
Kinderen van 1-9 jaar     20-30 mcg per dag
Kinderen van 10-18 jaar     40-60 mcg per dag
Volwassen                              70 mcg mg per dag

De bovenstaande doseringen zijn de aanbevolen doseringen van de gezondheidsraad. Therapeutisch gezien kan selenium ingezet worden tot wel 100-200 mcg per dag bij sommige ziektebeelden en speciale omstandigheden. Enkele van deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld schildklier aandoeningen, HIV/AIDS en verminderde vruchtbaarheid.

Wat gebeurt er met mij als ik een Selenium tekort heb?

Symptomen van selenium tekort zijn:

  • Trage schildklier;
  • Verstoorde werking hartspieren;
  • Verminderde weerstand;
  • Spierpijn en zwakte;
  • Onvruchtbaarheid.

Wil je weten of jij een Selenium Tekort hebt? Dit kun je door de huisarts laten meten of zonder afspraak gewoon zelf thuis regelen met deze Mineralen Tekort test. Je doet dit heel eenvoudig zelf en ontvangt binnen enkele dagen de uitslag online.

Wanneer heb ik teveel aan Selenium?

Omdat het niet veilig is om selenium voor langere tijd in hoge doseringen te gebruiken, is er een bovengrens vastgesteld:

Kinderen 1-3 jaar    60 mcg per dag
Kinderen 4-6   90 mcg per dag
Kinderen 7-10             130 mcg per dag
Kinderen 11-14           200 mcg per dag
Kinderen 15-17           250 mcg per dag
Volwassenen              300 mcg per dag

Ook als je wilt weten of jij een Selenium Teveel hebt kun je dit door de huisarts laten meten of zonder afspraak gewoon zelf thuis regelen met deze Mineralen Tekort test. Je doet dit heel eenvoudig zelf en ontvangt binnen enkele dagen de uitslag online.

Wat is een goede vorm Selenium?

Gerangschikt op basis van opneembaarheid (van hoog naar laag) zijn L-selenomethionine en natriumselenaat goede vormen van selenium.