Wat is het, wat doet het en waar zit Vitamine B1 in?

Thiamine, ook bekent als vitamine B1, is een in water oplosbare B-complex vitamine. Thiamine is betrokken als co-factor (een soort hulpstof) in talrijke enzymen en is essentieel in elke cel voor de energieproductie via de Krebs-cyclus (zie dit als je energieproductie cyclus). Zo speelt thiamine een hele belangrijke rol in het lichaam. Thiamine vind je in volkoren producten, vlees, bonen, noten, gist, aardappelen en groenten.

Wat doet Vitamine B1 precies?

  • Het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten;
  • Een goede bijnierfunctie;
  • Goede functie van zenuwstelsel en hart;
  • Aanmaak van verschillende hormonen;
  • Hersen gezondheid.

Minimale Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B1

Volwassen mannen    1-2 mg per dag
Volwassen vrouwen   0,8 tot 1,5 mg per dag
Zwangere vrouwen    1,7 tot 2 mg per dag  

De bovenstaande doseringen zijn de aanbevolen doseringen van de gezondheidsraad. Therapeutisch gezien kan thiamine ingezet worden tot wel 100-300 mg per dag bij sommige ziektebeelden en speciale omstandigheden. Enkele van deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld alcohol misbruik, ziekte van Wernicke-Korsakoff, HIV/AIDS en hartfalen. Vitamine B1 is ‘lid’ van het team B-complex. Dit is een groep vitamine welke allemaal zeer goed samenwerken met elkaar in het lichaam en zijn qua functie allemaal bij elkaar betrokken. Het is dus altijd raadzaam om deze vitamine bij suppletie te combineren met een b-complex of multivitamine waarin alle b-vitamines vertegenwoordigd zijn.

Symptomen van een Vitamine B1 tekort?

Zwaar vitamine B1 tekort is gelinkt aan het ziektebeeld Beriberi en Wernicke-Korsakoff. Beriberi is een zenuwziekte waarbij verlamming in de benen kan optreden en Wernicke-Korsakoff symptomen zijn geheugenverlies, oogklachten en problemen met bewegen. Deze zware tekorten komen bijna niet meer voor behalve in ontwikkelingslanden waar alleen witte rijst wordt gegeten en vaak bij alcohol- en drugsverslaafden. In de Westerse wereld zien we B1 tekort symptomen meer in de vorm van vermoeidheid, neerslachtigheid/ depressie, kramp in de benen (ook bij zwangerschap), darmontstekingen, slaap- en geheugenproblemen en slechte eetlust.

Wanneer heb ik teveel aan Vitamine B1?

Er zijn geen gevallen bekend van een thiamine overdosering aangezien het lichaam het overschot probleemloos blijkt uit te scheiden. Het is dus een zeer veilige vitamine om te supplementeren. 

Er is geen toxische bovengrens vast gesteld maar voorzichtigheid is geboden bij langdurig hoog doseren omdat er nog geen gegevens bekend zijn.

Wat is een goede vorm Vitamine B1?

Deze zijn gerangschikt op basis van opneembaarheid (van hoog naar laag):

  1. Benfothiamine (dit blijkt de best opneembare vorm te zijn door zijn vetoplosbaarheid);
  2. Thiamine mononitraat;
  3. Thiamine HCL.