Wat is het, wat doet het en waar zit Vitamine B7 - Vitamine B8 in?

Inositol wordt zowel als vitamine B7 als B8 beschouwd. Het is een onderdeel van het vitamine B-complex. Inositol is eigenlijk een half vitamine omdat deze door het lichaam zelf wordt gemaakt. Het lichaam kan inositol ook in voldoende mate zelf omzetten uit andere stoffen zoals glucose (suiker) of andere vitamines. Inositol uit de voeding is dus niet essentieel en wordt daarom niet als volwaardige vitamine gezien.
Inositol vind je in eieren, lever, volkoren granen, groente, melk, noten en pinda’s.

Wat doet Vitamine B7 - Vitamine B8 precies?

  • Verbranding van vetten en koolhydraten;
  • Behoud normale huid en haar;
  • Functie van het zenuwstelsel;
  • Werking van ons bloedsuikerhormoon insuline.

Minimale Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B7 - Vitamine B8

Volwassen mannen                        40 mcg per dag
Volwassen vrouwen                       40 mcg per dag
Vrouwen die borstvoeding geven  45 mcg per dag

De bovenstaande doseringen zijn de aanbevolen doseringen van de gezondheidsraad. Therapeutisch gezien kan Inositol ingezet worden tot wel 0,5 tot 100 mg per dag bij sommige ziektebeelden en speciale omstandigheden. Enkele van deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld depressie, huidafwijkingen, diabetes type 2 en multiple sclerose.
Inositol is ook lid van het team B-complex. Dit is een groep vitamine welke allemaal zeer goed samenwerken met elkaar in het lichaam en zijn qua functie allemaal bij elkaar betrokken. Het is dus altijd raadzaam om deze vitamine bij suppletie te combineren met een b-complex of multivitamine waarin alle b-vitamines vertegenwoordigd zijn.

Symptomen van een Vitamine B7 - Vitamine B8 tekort?

Een tekort aan Inositol  komt over het algemeen niet veel voor omdat de voedingsmiddelen waar het in te vinden is, zeer divers zijn en in alle landen rijkelijk vertegenwoordigd zijn. Symptomen van vitamine B7/8 tekort zijn:

  • Broze nagels
  • Huid en haar problemen
  • Verminderde weerstand
  • Scheurtjes in de mondhoeken
  • Te hoog cholesterol

Wanneer heb ik teveel aan Vitamine B7 - Vitamine B8?

Het gebruik van inositol kan als zeer veilig worden beschouwd. Er zijn geen rapporten te vinden van schade bij extreem hoge doseringen van zelfs 10 gram per dag gedurende meerdere jaren. Een teveel aan inositol wordt makkelijk uitgescheiden via de urine.

Wat is een goede vorm Vitamine B7 - Vitamine B8?

Inositol is een goede en veilige vorm van vitamine B7/8.