Wat is het, wat doet het en waar zit Vitamine B9 - Vitamine B11 (foliumzuur) in?

Foliumzuur wordt zowel als vitamine B9 als B11 beschouwd. Het is een onderdeel van het vitamine B-complex. Foliumzuur heeft zeer belangrijke functies in het menselijke lichaam. Foliumzuur vind je in spinazie, spruiten, broccoli, kool, asperges, citrusvruchten, gist, lever en niertjes.

Wat doet Vitamine B9 - Vitamine B11 (foliumzuur) precies?

 • Aanmaak rode en witte bloedcellen;
 • Eiwitstofwisseling;
 • Functie van het immuunsysteem;
 • Functie van het zenuwstelsel;
 • Celdeling.

Minimale Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B9 - Vitamine B11 (foliumzuur)

Volwassenen            300 mcg per dag
Zwangere vrouwen  400 mcg per dag

De bovenstaande doseringen zijn de aanbevolen doseringen van de gezondheidsraad. Therapeutisch gezien kan foliumzuur ingezet worden tot wel 400 - 5000 mcg per dag bij sommige ziektebeelden en speciale omstandigheden. Enkele van deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld te hoge homocysteïne levels, neuropsychologische aandoeningen, megaloblastaire anemie (een bepaalde vorm van bloedarmoede), darm ontstekingsziekten en alzheimer.
Foliumzuur is ook lid van het team B-complex. Dit is een groep vitamine welke allemaal zeer goed samenwerken met elkaar in het lichaam en zijn qua functie allemaal bij elkaar betrokken. Het is dus altijd raadzaam om deze vitamine bij suppletie te combineren met een b-complex of multivitaminen waarin alle b-vitamines vertegenwoordigd zijn.

Symptomen van een Vitamine B9 - Vitamine B11 (foliumzuur) tekort?

Een tekort aan foliumzuur komt over het algemeen veel voor in het westen. Het lichaam heeft maar een minimale voorraadbuffer van deze vitamine dus we zijn volledig afhankelijk van foliumzuur uit voeding.

Symptomen van B9/B11 tekort zijn:

 • Darmstoornissen;
 • Vermoeidheid;
 • Bloedarmoede;
 • Neerslachtigheid;
 • Zwangere vrouwen lopen het risico op een open ruggetje, hazenlip en gespleten verhemelte bij hun kind.

Wanneer heb ik teveel aan Vitamine B9 - Vitamine B11 (foliumzuur)?

De gezondheidsraad heeft de aanvaardbare bovengrens van foliumzuur op 1000 mcg per dag bepaald. Let wel op dat een te hoge foliumzuur inname een te laag vitamine B12 gehalte in bloedonderzoek kan maskeren en de zinkopname vermindert. We adviseren foliumzuur altijd in combinatie met vitamine B12 te nemen om tekorten te voorkomen, inclusief een B-complex of multivitaminen met B-complex.

Wat is een goede vorm Vitamine B9 - Vitamine B11 (foliumzuur)?

Deze zijn gerangschikt op basis van opneembaarheid (van hoog naar laag):

 1. Quatrefolic 5-MTHF;
 2. Pteroylglutaminezuur.