Wat is het, wat doet het en waar zit Vitamine B12 in?

De naam van vitamine B12 is cobalamine. Het is een onderdeel van het vitamine B-complex. Dit is een groep B vitaminen welke wateroplosbaar zijn. Cobalamine is zeer belangrijk omdat het een belangrijke rol speelt in het reguleren van DNA activiteit. Zo belangrijk dat het als enige wateroplosbare vitamine een opslagplaats heeft in onze lever. Het lichaam geeft daarmee het belang aan van genoeg voorraad van deze vitamine.

Vaak zien we een tekort aan vitamine B12, omdat de behoefte van deze vitamine wordt vergroot door veel voorgeschreven medicijngebruik. Denk hierbij aan maagzuurremmers, statines, de anticonceptiepil en antibiotica.

Cobalamine (vitamine B12) vind je in eieren, schelpdieren, melkproducten, blauwe schimmelkaas, gevogelte, (orgaan)vlees, zuivelproducten, lever en glutenvrije granen.

Wat doet Vitamine B12 precies?

  • Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak rode bloedcellen;
  • geestelijk welzijn;
  • functie van het immuunsysteem;
  • functie van het zenuwstelsel;
  • en onze hersenwerking.

Minimale Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Vitamine B12

Volwassen mannen    2-3 mcg per dag
Volwassen vrouwen   2-3 mcg per dag
Zwangere vrouwen    3-4 mcg per dag

De bovenstaande doseringen zijn de aanbevolen doseringen van de gezondheidsraad. Therapeutisch gezien kan B12 ingezet worden tot wel 1000 a 10000 mcg per dag, bij sommige ziektebeelden en speciale omstandigheden. Met speciale omstandigheden bedoelen we bijvoorbeeld te lage vitamine B12 waardes, verstoorde B12 opname, te hoge homocysteïne levels, neuropsychologische aandoeningen, bloedarmoede en alzheimer.

Cobalamine is ook lid van het team B-complex. Dit is een groep vitamines welke allemaal zeer goed met elkaar samenwerken in het lichaam en zijn qua functie allemaal bij elkaar betrokken. Het is dus altijd raadzaam om vitamine B12 bij suppletie te combineren met een b-complex of multivitaminen waarin alle b-vitamines vertegenwoordigd zijn, in het bijzonder vitamine B6 en foliumzuur (vitamine B11).

Symptomen van een Vitamine B12 tekort?

Een tekort aan vitamine B12 heeft veel verschillende redenen. De opname van B12 uit voeding is een complex proces. Vitamine B12 zelf wordt namelijk niet opgenomen maar moet eerst gebonden worden aan een eiwit in de maag, voordat het in de darm opgenomen kan worden. Bij veel mensen is dit proces verstoord. Er zijn ook voedingsrichtingen zoals vegetarisch/veganistisch waarbij de kans heel groot is dat er een tekort ontstaat. Bij ouderen neemt de aanmaak van dit eiwit in de maag gestaag af en daarmee komt de vitamine B12 opname in het gedrang.

Symptomen van een vitamine B12 tekort zijn:

  • Tintelende vingers;
  • vermoeidheid;
  • bloedarmoede;
  • neerslachtigheid;
  • spierzwakte.

Wil je weten of jij een Vitamine B12 Tekort hebt? Dit kun je door de huisarts laten meten of zonder afspraak gewoon zelf thuis regelen met deze Vitamine B12 Tekort test. Je doet dit heel eenvoudig zelf en ontvangt binnen enkele dagen de uitslag online.

    Wanneer heb ik teveel aan Vitamine B12?

    Er is geen aanvaardbare bovengrens vastgesteld voor het innemen van vitamine B12. Het gebruik van vitamine B12 is uitermate veilig.

    Ook als je wilt weten of jij een Vitamine B12 Teveel hebt kun je dit door de huisarts laten meten of zonder afspraak gewoon zelf thuis regelen met deze Vitamine B12 Test. Je doet dit heel eenvoudig zelf en ontvangt binnen enkele dagen de uitslag online.

    Wat is een goede vorm Vitamine B12?

    Wij hebben de vormen van vitamine B12 gerangschikt op basis van opneembaarheid (van hoog naar laag):

    1. Methylcobalamine;
    2. Adenosylcobalamine;
    3. cyanocobalamine (minst effectief);
    4. hydroxycobalamine (deze vorm van B12 wordt via een injectie gegeven).